Automatische wagens die te laat aankomen

Op een containerterminal kwamen Automated Guided Vehicles (AGV’s, vrachtwagens die automatisch containers vervoeren zonder chauffeurs) steeds te laat aan bij de containerkraan waardoor de kraan kostbare tijd en productiviteit verloor aan het wachten.

Het was duidelijk te zien dat de AGV’s aan het wachten waren op een opdracht om een container op te halen en zodra die opdracht binnenkwam, moest de AGV nog zijn “motor opstarten” als het ware. De oplossing zou zijn om de motor stationair aan te houden, maar dit zou teveel brandstof kosten.

Data van de AGV’s was beschikbaar maar was in een zeer onleesbaar formaat en ook was er geen data beschikbaar over de acceleratie van AGV’s.

Hoe hebben we dit opgelost? Door middel van een zelfgeschreven computer script is uit de data elke locatie en tijdstip van de AGV gehaald, maar ook de staat van de motor, die niet alleen stationair, aan of uit kan zijn (zoals bij gewone auto’s) maar ook zoiets als “kwart” of “half” stationair. Daarna is met een stukje natuurkunde berekend wat de acceleratie is van de AGV’s waarmee berekend kan worden hoeveel tijd nodig is om te rijden naar de containerkranen. Als laatst is er met statistiek berekend hoe groot de kans is dat een container in, zeg, de komende tien seconden een opdracht binnenkrijgt. Hiermee is berekend hoe lang de motor nog stationair mag draaien, om vervolgens trapsgewijs te dalen in de andere stationaire modussen en een verschillend aantal seconden in elke modus.

Hiermee zijn de zowel brandstofkosten verlaagd en is de productiviteit van de kranen verhoogd. Logisch nadenken gecombineerd met data analyse. Zo komen we er!

Leave a Comment