Productiviteit verbeteren op binnenvaartschepen

Het plaatsen van containers op binnenvaartschepen is relatief langzaam vergeleken met feeders en containerschepen. In deze analyse moest uitgezocht worden waarom en hoe dit verbeterd kon worden.

Natuurlijk zijn de meest voor de hand liggende oorzaken duidelijk. Een binnenvaartschip is minder stabiel en op zo’n schip passen veel minder containers dan op een containerschip, waardoor de aan- en afmeertijd relatief zwaar wegen. Maar zijn dit alle redenen?

Door middel van gesprekken met het personeel zijn verschillende dingen ontdekt die productiviteit beïnvloeden zoals of een schip geleiders heeft voor de containers, waardoor een container langs een soort “rail” zijn vak in kan glijden, en het soort bevestigingsmateriaal, waarmee containers op elkaar worden gestapeld. Hier heeft het bedrijf helaas geen invloed op.
Wat wel beïnvloed kan worden is de tijd waarop men begint te meten. Het blijkt dat het tijdstip van het aanmeren van schepen soms begint wanneer een schip nog niet aan de kade is vastgemaakt. Het levert onnodige kosten wanneer dat op die manier wordt gedaan. Daarnaast moeten de kranen en het personeel al klaar staan, eventueel met de containers in hun kranen (in het geval het schip leeg is) om meteen de eerste containers te plaatsen zodra het schip is aangemeerd.
Een heel belangrijke factor is daarnaast het nemen van pauzes. Op een binnenvaartschip is het veel efficiënter om pauzes te nemen nadat het werk gedaan is. Dan is de schipper tevreden, de baas is blij met de hogere productiviteit en het personeel kan daarna lekker naar een rustige kantine waar de spits al is geweest. Dit vereist echter een houding die bij jonger personeel vaak niet te vinden is, vandaar dat de productiviteit bij ouder personeel vaak beter zijn.

Leave a Comment